Kıdem tazminatı for Dummies

1475 sayılı İş Kanununda kıdem tazminatının tavanını aşan işverene hapis cezasıyla para cezası verileceği, ödenen fazla ücretinde devlet hazinesine aktarılacağı yönündeki madde 4857 sayılı iş kanunundan çıkarılmıştır.

Kıdem tazminatı İş Kanuna göre işçilerin işyeri ve işverene olan sadakatlerine karşılık işveren tarafından ödenen parasal karşılığı ifade eder. Kıdem tazminatına hak kazanmanın ilk koşulu işyeri bünyesinde

• Sigortasız ve kayıt dışı çalışan işçiler kıdem tazminatı hakkından yararlanamayacak,

İşçinin aynı işyerinde biribirinden oldukça farklı pozisyonlarda çalıştırılması hakklı fesih nedeni olup iş iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatına hak kazanır:

Kadınların “evlenmeleri” halinde evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde istifa etmesiyle kıdem tazminatına hak kazanır.

Kıdem tazminatı hesaplaması ile ilgili sormak istediğiniz soruları yorumlar vasıtasıyla bana iletebilirsiniz.

Fesih veya ölüm tarihinden itibaren ödenmeyen kıdem tazminatları için 5 yıla kadar hak sahipleri yargı yoluna başvurarak talepte bulunmadıkları takdirde five yıllık sürenin sonunda herhangi bir talepte bulunamayacaklardır.

Mustafa BAYSAL dedi ki: eight Mart 2017, 10:22 am Mustafa bey, yıllık izin parasının işçiye ödenmesi yasal değildir. İznin mutlaka kullandırılması gerekir. İş10 ayrıldığınızda ve davalık olursanız, mahkeme işverenden izin kayıtlarını isteyecek ve izin kayıtları yoksa bu süreler ait ücretleri size ödetecektir.

Bu yazımızda kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı nasıl alınır, kıdem tazminatı alma şartları – koşulları, kıdem tazminatı hakkı, kıdem tazminatı hesaplama gibi kıdem tazminatı yasası hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını ve güncel kıdem yasası haberlerine yer verdik. Kıdem tazminatı kanunu hakkında merak ettiklerinizi yorum olarak dile getirebilirsiniz.

Milyonları ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı zammı ne Temmuz'da ne kadar artacak emeklilik detayı

İşinden kendi isteği ile çıkan yani istifa eden biri kıdem tazminatından faydalanamaz. Ancak elbette istisnai durumlar da yok değil. Askerlik görevini yapmak için işinden ayrılmak durumunda kalan erkekler kıdem tazminatı alabilirler.

Uygulamada işverenler devamsızlığı ispat için tutanak tutmaktadır, bu tutanağı imzalayan iş arkadaşları veya yöneticiler iş mahkemesinde tanık olarak dinlenerek tutanağın doğru olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmaktadır. İşçi, tutanağa karşı tanık delili ile devamsızlık yapmadığını ispatlayarak kıdem tazminatı hakkını alabilir.

Kıdem tazminatı en basit tanımı ile işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılması halinde, işverenin işçiye iş kanunu gereğince vermiş olduğu bir tazminat şeklidir fakat iyi bilinmelidir ki, kıdem tazminatı işçiye her durumda ödenmemektedir.

Kıdem tazminatı Kıdem tazminatı hak etmenin, diğer tüm sosyal ve yasal haklara sahip olmak için gerektiği gibi, ilk koşulu iş yerinde sigortalı çalışıyor olmaktır. Ardından en önemli iki koşul; işçinin o iş yerinde en az 1 yıl süreyle çalışıyor olması ve işçinin işveren tarafından herhangi bir haklı fesih sebebine dayandırılmadan işten çıkarılmış olmasıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *